U kunt vanaf heden geen gebruik maken van onze diensten

Informeer bij uw NVM makelaar bij vragen over verhuur.

Veelgestelde vragen

Waarom verhuren op basis van de Leegstandwet?

Verhuur volgens de Leegstandwet voorkomt problemen met uw gemeente en hypotheekverstrekker. En zorgt ervoor dat u bij verkoop het huurcontract eenvoudig kunt ontbinden. Want bij tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet genieten huurders geen huurbescherming.

Wat zijn de voorwaarden voor de Leegstandwet?

Er zijn twee voorwaarden waar u aan moet voldoen om te verhuren op grond van de Leegstandwet:

  1. 1. De woning moet (binnen afzienbare tijd) leeg zijn. Er mogen nog wel meubels in staan, maar er mag niemand op het adres ingeschreven staan bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA).
  2. 2. De woning moet tijdens de verhuur zichtbaar te koop staan op internet.

De meeste banken en gemeenten stellen vermelding op Funda als voorwaarde. Uw NVM-makelaar zorgt daarvoor.

Waarom moet ik toestemming hebben van mijn hypotheekverstrekker?

Uw koopwoning is onderpand voor uw hypotheek. Daarom kunt u uw huis nooit verhuren zonder toestemming van uw hypotheekverstrekker. Doet u dat wel, dan loopt u het risico dat de bank de huurovereenkomst laat ontbinden op basis van het huurbeding. De bank kan zo per direct het volledige hypotheekbedrag opeisen. Als u dat niet kunt betalen wordt de woning geveild en komt de restschuld voor uw rekening.

Ik heb een overbruggingshypotheek. Is tijdelijke verhuur ook voor mij interessant?

Zeker, want ook dan betaalt u dubbele lasten. Alleen worden deze kosten gefinancierd uit uw overbruggingshypotheek. Met tijdelijke verhuur kunt u voorkomen dat uw schuld toeneemt.

Wat zijn de fiscale consequenties?

Bij verhuur van uw koopwoning verhuist uw woning van box 1 ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’ naar box 3 ‘sparen en beleggen’:

• De hypotheekrenteaftrek voor de verhuurde woning vervalt
• Bijtelling van eigenwoningforfait van de verhuurde woning vervalt
• Het verschil tussen de waarde van de verhuurde woning en de hypotheekschuld wordt belast (mits boven vrijstelling)
• Inkomsten uit de verhuur niet worden belast

Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl

Hoe zit het met verzekeringen bij tijdelijke verhuur?

Tijdelijke verhuur van uw koopwoning kan gevolgen hebben voor uw inboedel- en/of opstalverzekering, en eventuele andere woonhuisverzekeringen. Informeer altijd bij uw verzekeraar of uw woning ook bij verhuur goed is verzekerd.

Hoe regel ik de financiële kant van de verhuur?

Als u dat wilt kan de NVM-makelaar het financiële beheer voor u verzorgen tijdens de verhuur. Dat betekent dat de makelaar de huurder aanspreekt als de huur te laat wordt betaald en stappen onderneemt als betaling uitblijft. Ook bemiddelt de makelaar. Bijvoorbeeld als de huurder vindt dat er achterstallig onderhoud met de huur verrekend zou moeten worden. U hoeft dan zelf niet met de huurder in discussie te gaan en kunt een goede relatie behouden.

Wat zijn mijn verplichtingen als verhuurder?

Als u uw woning verhuurt, moet deze in goede staat van onderhoud zijn én blijven. U moet bij calamiteiten – een kapotte cv-ketel of een gesprongen waterleiding bijvoorbeeld – snel voor een oplossing zorgen. U moet dus altijd bereikbaar zijn, ook in het weekend of tijdens vakanties. Ziet u dat niet zitten? Laat dan het technische beheer over aan uw NVM-makelaar. Vraag naar de mogelijkheden.

Wat kost tijdelijke verhuur via een NVM-makelaar?

Tijdelijke verhuur is maatwerk. Wat de NVM-makelaar voor u doet, hangt af van uw situatie (locatie, woningtype) en van uw wensen. Wilt u alleen de goedkeuring van uw hypotheekverstrekker en gemeente regelen? En de werving en screening van de huurders? Of wilt u ook de financiële afhandeling en het onderhoud van uw woning uitbesteden? Uw makelaar vertelt u graag wat de mogelijkheden en kosten zijn. Waar u ook voor kiest, u heeft de kosten er al snel uit. In de meeste gevallen al na 1 maand!

Mijn verkoopmakelaar is geen NVM-makelaar. Kan ik dan wel een NVM-makelaar inschakelen voor tijdelijke verhuur?

Dat kan! Ook dan kan de NVM-makelaar veel voor u betekenen:
• Aanvraag goedkeuring hypotheekverstrekker
• Aanvraag vergunning gemeente
• Vinden, rondleiden, selecteren en screenen van huurders
• Financiële afwikkeling
• Technisch beheer (onderhoud aan uw woning tijdens de verhuur)
Vraag naar de mogelijkheden!

Waarom verhuren via een NVM-makelaar?

Omdat u dan alles eenvoudig en goed geregeld heeft en u er zelf geen omkijken naar heeft. En omdat de NVM-makelaar de focus op de verkoop houdt. Verhuur van uw woning is immers een tijdelijke oplossing om dubbele woonlasten te beperken of voorkomen. Uw NVM-makelaar zorgt ervoor dat uw huis ook tijdens de verhuur onder de aandacht van potentiële kopers blijft. En dat de huurders meewerken aan bezichtigingen, zodat uw huis zo snel en goed mogelijk wordt verkocht.

Meer weten? Vraag het uw NVM-makelaar.


Vraag het uw NVM-makelaar

Meer weten over verhuur van uw huis tijdens de verkoop? Vraag het aan uw NVM-makelaar!

© 2015 | Huisover-NVM is een initiatief van NVM en Huisover.