U kunt vanaf heden geen gebruik maken van onze diensten

Informeer bij uw NVM makelaar bij vragen over verhuur.

Hoe werkt het?

Tijdelijke verhuur van uw woning via Huisover-NVM werkt heel eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is uw woning aanmelden. Uw NVM-makelaar doet de rest. Dat begint met een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden en opbrengsten. Is tijdelijke verhuur interessant voor u? Dan regelt uw makelaar dat in 3 stappen:


Voor tijdelijke verhuur van uw koopwoning volgens de Leegstandwet heeft u toestemming nodig van uw hypotheekverstrekker en gemeente.

Goedkeuring hypotheekverstrekker
Het Huisover-NVM heeft afspraken met vrijwel alle hypotheekverstrekkers. Omdat wij precies volgens de procedures en voorwaarden van uw hypotheek-verstrekker werken, wordt uw aanvraag veel sneller verwerkt en goedgekeurd. Een voorwaardelijke toestemming volgt meestal binnen 10 werkdagen. De definitieve toestemming krijgt u na overeenkomst met de huurder. Als u dan nog steeds aan de voorwaarden voldoet is dat slechts een formaliteit.

Vergunning gemeente
Heeft u nog geen vergunning bij de gemeente aangevraagd? Dan regelt uw NVM-makelaar ook hiervoor het papierwerk. U hoeft de aanvraag alleen nog maar te tekenen en te versturen. U ontvangt rechtstreeks bericht van de gemeente. Hier staat een termijn van maximaal 6 weken voor, in de praktijk is dat meestal 2 weken. De kosten voor de vergunning verschilt per gemeente. Uw NVM-makelaar informeert u graag.


Bij het verhuren van een woning komt nog heel wat kijken. Uw NVM-makelaar neemt deze zorg graag uit handen.

Gescreende huurders
Uw NVM-makelaar helpt u aan huurders, met behulp van de database van Funda en lokale contacten. Tijdens een eerste screening controleert de makelaar of kandidaten de huurprijs kunnen betalen, willen meewerken aan bezichtigingen en bij verkoop de woning tijdig willen verlaten. Met geschikte kandidaten wordt vervolgens een afspraak gemaakt voor de bezichtiging van uw huis. U beslist of u daarbij aanwezig bent. De makelaar zorgt voor een grondige financiële screening van de uiteindelijke huurder en voor een waterdicht huurcontract. Zo loopt u geen enkel risico.

Financieel beheer
Als u dat wilt kan de NVM-makelaar het financiële beheer voor u verzorgen tijdens de verhuur. Dat betekent dat de makelaar de huurder aanspreekt als de huur te laat wordt betaald en stappen onderneemt als betaling uitblijft. Ook bemiddelt de makelaar. Bijvoorbeeld als de huurder vindt dat er achterstallig onderhoud met de huur verrekend zou moeten worden. U hoeft dan zelf niet met de huurder in discussie te gaan en kunt een goede relatie behouden.

Technisch beheer
Als u uw woning verhuurt, moet deze in goede staat van onderhoud zijn én blijven. U moet bij calamiteiten – een kapotte cv-ketel of een gesprongen waterleiding bijvoorbeeld – snel voor een oplossing zorgen. U kunt dus ook ’s nachts gebeld worden of tijdens uw vakantie. Ziet u dat niet zitten? Laat dan het technische beheer ook over aan uw NVM-makelaar. Dan heeft u daar geen omkijken naar.


Het grote voordeel van verhuur via uw NVM-makelaar is dat de focus op de verkoop van uw woning blijft. Want daar gaat het uiteindelijk om.

Het draait om de verkoop
Uw NVM-makelaar zorgt ervoor dat uw huis onder de aandacht van potentiële kopers blijft, via Funda en andere kanalen. En dat de tijdelijke verhuur het verkoopproces niet verstoort. Bijvoorbeeld door afspraken met de huurders te maken over bezichtigingen. Alles met als doel uw huis zo snel én zo goed mogelijk te verkopen.

Vraag het uw makelaar
Bent u benieuwd of tijdelijke verhuur een goede oplossing is in uw situatie? Maak dan een afspraak met uw NVM-makelaar. Tijdens dit gesprek legt de makelaar graag uit wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn. En hoe het kostenplaatje eruit ziet. Neemt u uw hypotheekakte(n) en een geldige legitimatie mee? Dan beschikt de makelaar over alle benodigde gegevens om de procedure op te starten.

© 2015 | Huisover-NVM is een initiatief van NVM en Huisover.